KEΠΑ

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ομιλία-Αφιέρωμα προς τον μακαριστό π. Ευέλθων, από τον τέως Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Ανδρέα Ευαγγέλου


Ομιλία-Αφιέρωμα προς τον μακαριστό π. Ευέλθων, από τον τέως Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Ανδρέα Ευαγγέλου

Ταπεινοί προσκυνητές-εκτιμητές μιας ανθοφόρας ζωής, μιας πνώσας μορφής, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να πούμε, ένα Μεγάλο Ευχαριστώ, στον άνθρωπο, στον ιερωμένο, στον εκπαιδευτικό, στον συνδημότη, στον συνεπαρχιώτη, στον Κύπριο,             στον Έλληνα, στον οικουμενικό, στο χριστιανό                                                     Πρωτοπρεσβύτερο Ευέλθων Χαραλάμπους. Η μνήμη του Πατρός Ευέλθωντος θα΄ναι μια ανεξάντλητη κληρονομία, πηγή δύναμης και καρτερίας, που θα ενδυναμώνει και θα εμψυχώνει τον κάθε ένα από εμάς, χαράσσοντας μας  τα βήματα που θα κλουθούμε  που χριστιανικά χάραξε με το βίο του. Πολλές φορές εκεί που τα έργα μιλούν τα λόγια περισσεύουν. Με ορόσημο τη δική του «βασιλειάδα» το ΚΕΠΑ «Άγιος Χριστόφορος», μας έμαθε πολλά, μας χάρισε πολλά, μας μάθαινε να αγαπούμε τον άνθρωπο, να συγχωρούμε αλλήλους, να ζητούμε συγχώρεση για τον εαυτό μας, να υπομένουμε,  να επιμένουμε, να προσμένουμε.
Αγκιστρωμένος στο Παραλίμνι, αποδιωγμένος σαν ήταν από του Αττίλα τις ορδές, φεύγει από το πολυαγαπημένο του χωριό Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού, αφού προηγουμένως ευτύχισε να νυμφευτεί την Ανδριανή Γεωργίου από το Σπαθαρικό, παντοτινή σύντροφο και στυλοβάτη της ζωής  του.
Απόκτησαν τρία παιδιά, τον Χριστόφορο που αποδήμησε εις Κύριον το 1995, τη Μαρία που νυμφεύτηκε το Γεώργιο Κυπριανού και το Δημήτρη που νυμφεύτηκε τη Χρύσω Τσόκκου και απόκτησαν τρία και δυο παιδιά αντίστοιχα.
Διαβαίνει όλα τα ιερατικά αξιώματα ως έγγαμος κληρικός. Ριζώνει για καλά σε τούτο τον τόπο και αποτελεί μια πνευματική και θρησκευτική όαση για το Παραλίμνι. Έκανε τον προσωπικό του πόνο, ελπίδα και βάλσαμο για τον κάθε δυσπραγούντα συνάνθρωπό του. Έγινε υπηρέτης των φτωχών και των πονεμένων.
Η αγάπη του προς τον άνθρωπο τον ώθησε να αναδειχθεί πρωτοστάτης και παρηγορητής σε όσους τον είχαν ανάγκη. Ιεραποστολές, υποτροφίες, διανομή φαγητού σε πεινασμένους και φυλακισμένους. Το ίδρυμα που προήδρευε προσέφερε και προσφέρει στέγη σε ηλικιωμένους και σε άτομα με ειδικές ανάγκες στεγάζοντας το σωματείο «ΦΑΡΟ ΖΩΗΣ». Υπηρέτησε σαν προϊστάμενος στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου με ιερατική, κατηχητική και κοινωνική προσφορά. Υπηρετεί την παιδεία του τόπου και προσδοκεί με το κήρυγμά του να δώσει πνοή στους αναζητούντες τον Κύριο και την Αλήθεια.

Μας εγκατάλειψε στα 61 του χρόνια. Ο Θεός αναζητά και καταξιώνει με την ουράνια βασιλεία του, τους καταξιωμένους  με θεάρεστα έργα ανθρώπους. Η μνήμη του, θα΄ναι βαριά κληρονομιά για συνέχιση και ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου του. Πρόκληση είναι η ολοκλήρωση του ΚΕΠΑ και η δημιουργία πολυδύναμου πνευματικού κέντρου στον Άγιο Δημήτριο.
Μου είναι αδύνατο να σκιαγραφήσω με το λόγο τα                                 έργα του Πατρός Ευέλθωντος,  που θα΄ναι παντοτινός φάρος για τις  επερχόμενες γενιές.
Ο Κύριος ας δίνει δύναμη στη σύζυγό του, στα παιδιά και εγγόνια του και σε όλους τους συνεργάτες του να΄ναι άξιοι συνεχιστές του πολυσπούδαστου έργου του.

07-06-2011 Αμφιθέατρο Δήμου Παραλιμνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου